Janakkalan Jana ry Yleisurheilu

URHEILU- JA LIIKUNTATOIMINTA – toimintakäsikirja

Seuran urheilutoiminnan tavoitteena on tarjota kaikenikäisille lapsille ja nuorille heidän ikätasoaan vastaavaa toimintaa sekä kuntoliikkujille monipuolisia liikuntavaihtoehtoja. Kuntoliikuntaryhmiä lukuun ottamatta ryhmille laaditaan pelisäännöt toiminnan tueksi. Asiakaspalaute kerätään sähköisesti vähintään kerran vuodessa kaikilta ryhmiltä.

Liikuntaleikkikoulu 4–5-v
Liikuntaleikkikoulu on 4–5-vuotiaiden lasten monipuolinen liikuntaohjelma, jonka ohjaajakoulutus, tuntimallit ja toimintatapa edistävät pienten lasten liikuntaa. Toiminnan tavoitteena on lasten liikuntamahdollisuuksien lisääminen ja hauskanpito.

Liikuntaleikkikoulu toimii kerran viikossa Turengissa ja Tervakoskella.

Yleisurheilukoulu 6–7-v.
Toiminnan tavoitteena on harjaannuttaa 6–7-vuotiaiden lapsen liikunnallisia perustaitoja, kehittää ryhmässä toimimista sekä tarjota hyvä pohja lajitaitojen oppimiselle keskittyen juoksun, hyppäämisen ja heittämisen opetteluun eri tavoin ja välinen. Pääsääntönä harjoittelussa on kuitenkin edelleen se, että kaikilla on hauskaa ja toiminta on laadukkaasti suunniteltua ja toteutettua.

Osallistujat saavat hyviä ja kehittäviä kokemuksia, heitä innostetaan liikunnan pariin sekä yhdessä tutustutaan yleisurheiluun harrastuksena. Yleisurheilukoulut toimivat kerran viikossa Tervakoskella ja Turengissa.

Yleisurheiluryhmät 8–10-v.
Yleisurheiluryhmiä järjestetään Tervakoskella (8–9-v. ja 10–13-v.), Turengissa (8–9-v. ja 10-v.) yksi-kolme kertaa viikossa.

Yleisurheiluryhmien päämääränä on kehittää hyvä ja laaja urheilullinen pohja tuleville vuosille, harjoittaa toimimaan ryhmässä, kannustaa lasta ja nuorta ilmaisemaan itseään urheilun avulla. Harjoittelussa painottuu urheilun ja liikuntaharrastuksen kasvatuksellisuus.

Tärkeää tässä ikävaiheessa on yrittäminen, osallistuminen, terveiden ja urheilullisten elämäntapojen oppiminen sekä kasvaminen säännölliseen ja pitkäjänteiseen harjoitteluun. Herkkyyskaudet harjoituksissa huomioon ottaen luodaan fyysiset ja motoriset perustaidot. Luodaan kaikille yleisurheilulajien lajitaidoille perusta. Kilpailu ja harjoittelu tapahtuu leikin varjolla lapsille soveltuvin menetelmin lasten kehitystason mukaisesti.

Nuorisovalmennuksen tavoitteena on opettaa laaja-alaisesti valmentautumisen perusteet, kehittää perusominaisuuksia, sekä opettaa lajien perustekniikat. Erityisen tärkeä rooli on kasvatuksellisella otteella suhteessa terveellisiin elämäntapoihin sekä pitkäjänteiseen työskentelyyn. Myös ystäväpiirin muotoutuminen harrastuksen ympärille auttaa lapsen ja nuoren kasvussa ja kehityksessä positiivisesti. Valmentajien tehtävänä on puuttua epäasialliseen ja sopimattomaan käytökseen. Harjoituksen yhteyteen pyritään luomaan positiivinen ympäristö ja ilmapiiri.

Valmennusryhmä 11–13-vuotiaat
Kokonaisvaltaiseen liikkumiseen kannustavan otteen harjoittelu käytännössä. Toiminnallinen ote harjoituksissa säilytetään. Yleisurheilun eri lajien tekniikat opitaan perustasolla. Ennen kasvupyrähdystä liikkuvuusharjoittelun oppiminen osaksi luonnollista päivittäistä tekemistä. Omaa kehoa hyväksikäyttävän voimaharjoittelun roolia lisätään järjestelmällisesti. Oman harjoittelun seurannan opetteleminen.

Pika- ja aitajuoksun valmennusryhmä 14–22-vuotiaat
Ryhmän ohjelmassa on monipuolista, pika- ja aitajuoksuihin tähtäävää harjoittelua.

14–15-vuotiaiden ikävaiheessa pyritään pitämään harjoittelussa mukana kaikkien juoksumatkojen (100–400 m) harjoittelu sekä aitamatkat. Ominaisuusharjoittelu on monipuolista, johon sisältyy loikkimista, heittämistä, voimaharjoittelua ja reilusti juoksemista.

16–22-vuotiaiden treeneissä syvennetään valitun lajin harjoittelua kohti lajianalyysin mukaista harjoittelua. Ominaisuusharjoittelu säilyy monipuolisena ja yksilön mukaiseen harjoitteluun aletaan kiinnittää enemmän huomiota. Tässä vaiheessa valmentajan tehtävänä on pitää huoli nykypäivän lajianalyysin vaatimuksista ja tavoitteista.

Heittojen valmennusryhmä 14–22-vuotiaat
Heittoryhmän 14–15-vuotiaiden harjoittelussa huomioidaan kaikkien heittolajien tekniikat sekä muu lajinomainen harjoittelu. Tämän lisäksi myös ominaisuusharjoittelu on monipuolista sisältäen loikkimisen, juoksemisen, kimmoisuus- ja voimaharjoittelun, sekä muiden heittämistä tukevien lajien harjoittelun.

16–22-vuotiaiden harjoittelussa syvennetään valitun lajin harjoittelua kohti lajianalyysin mukaista harjoittelua. Ominaisuusharjoittelu säilyy monipuolisena ja yksilön mukaiseen harjoitteluun aletaan kiinnittää enemmän huomiota. Tässä vaiheessa valmentajan tehtävänä on pitää huoli nykypäivän lajianalyysin vaatimuksista ja tavoitteista.

Hyppyjen valmennusryhmä 14–22-vuotiaat
Ryhmän ohjelmassa on monipuolista ja hyppäämiseen tähtäävää harjoittelua.

14–15-vuotiaiden ikävaiheessa pidetään harjoittelussa mukana kaikkien hyppylajien tekniikat sekä muu lajinomainen harjoittelu. Ominaisuusharjoittelu on monipuolista ja siihen sisältyy loikkimista, juoksemista, heittämistä, voimaharjoittelua ja muiden hyppäämistä tukevien lajien harjoittelua.

16–22-vuotiaiden treenissä syvennetään valitun lajin harjoittelua kohti lajianalyysin mukaista harjoittelua. Ominaisuusharjoittelu säilyy monipuolisena ja yksilön mukaiseen harjoitteluun aletaan kiinnittää enemmän huomiota. Tässä vaiheessa valmentajan tehtävänä on pitää huoli nykypäivän lajianalyysin vaatimuksista ja tavoitteista.

Kestävyysjuoksun valmennusryhmä 14–22-vuotiaat
Kestävyysmatkoille tähtäävässä ryhmässä valmentaudutaan monipuolisesti eri ikävaiheet huomioon ottaen.

14–15-vuotiaiden harjoittelu on monipuolista sisältäen loikkimista, juoksemista, heittämistä, voimaharjoittelua ja muiden juoksemista tukevien lajien harjoittelua.

16–22-vuotiaiden treeneissä ikävaiheessa syvennetään valitun lajin harjoittelua kohti lajianalyysin mukaista harjoittelua. Tässä vaiheessa valmentajan tehtävänä on pitää huoli nykypäivän lajianalyysin vaatimuksista ja tavoitteista.

Muualla asuvat urheilijat
Tavoitteena on kilpaurheiluun suuntautuva harjoittelu sekä harjoittelun olosuhteiden luominen sellaiselle tasolle, että urheilijan kehitys voi näiltä osin jatkua.

Keskeiset asiat:

  • Päivittäisvalmennus kunnossa
  • Opiskelun ja harjoittelun yhdistäminen
  • Harjoitusolosuhteiden ja valmennuksen takaaminen, kun urheilija muuttaa toiselle opiskelupaikkakunnalle.
  • Ammattiurheilijan elämäntapojen oppiminen
  • Oheispalveluiden luominen (hieronta, lääkäri, fysioterapia)

Valmennus 18–23-vuotiailla
Tavoitteellista kilpailu- ja valmennustoimintaa, jossa hyödynnetään testit, leiritykset ja lihashuolto osana päivittäisharjoittelua. Harjoitussisällön määrittää henkilökohtainen valmentaja. Urheilutoimenjohtaja tai valmennuksesta vastaava henkilö ja henkilökohtainen valmentaja ovat mahdollisuuksien mukaan yhteydessä toisiinsa 1–2 kertaa vuodessa. Urheilijan muuttaessa muulle paikkakunnalle opiskelemaan varmistetaan hänen päivittäisvalmennuksensa kuntoon paikkakunnalla.

Edustusryhmä
Edustusryhmään valitaan urheilijat erillisten valintakriteerien mukaan. Valintakriteereinä on joko nuorten arvokisa finaaliin pääseminen tai Kalevan Kisoissa 12 parhaan joukkoon sijoittuminen. Lisäksi jokaisen urheilijan kohdalla käytetään tapauskohtaista harkintaa.

Lääkäri
Seuraan on nimetty lääkäri, jolle urheilijat saavat aikoja normaalin vastaanottoajan ulkopuolella ja jonka kanssa on sovittu käytännön tavat toimia vammojen kuntoutusta vaativissa tilanteissa.

Ravitsemus
Urheilijan ravitsemuksesta vastaa pääosin valmentaja-urheilijapari. Valmentajille ja nuorisovaiheessa oleville urheilijoille järjestetään aika-ajoin seuran puolesta koulutustilaisuuksia, joista he saavat lisätietoa asiasta.

Lihashuolto

Hieroja hoitaa urheilijoiden lihashuollon. Janalla on kontaktit kolmelle hierojalle Turengissa, joilta urheilijat saavat alennusta.

Fysioterapeutti hoitaa lihas- ja hermoperäiset ongelmat. Tällä hetkellä seuralla on yhteistyötä ainakin kahden eri fysioterapeutin kanssa.

Leirit

  • Seuraleiri yli 10-vuotiaille
  • Piirin ja liiton leirit: alle 15-vuotiaille suositellaan piirileiritykseen osallistumista
  • ANMJ-leiritystä vastaavat leirit
  • Team Finland leiritykset
  • Maajoukkueleiritykset

SM- ja pm-kilpailuihin ilmoittaudutaan yu:n toimistolle tai omalle valmentajalle.

Osallistuminen
Seura maksaa kaikkien urheilijoiden osallistumisen SM-kilpailuihin, joissa ei ole tulosrajoja. Jos kisojen tulosrajat ovat SUL:n asettamat, Janan raja on kyseinen tulosraja.

Seuran maksamat kilpailut ja kulut

Seura maksaa urheilijan SM-kilpailun

  • Osallistumismaksut
  • Yöpymisen, mikäli kyseessä on vähintään 3 pisteen urheilija ja kilpailupaikkakunta on kaukana tai laji on varhaisena ajankohtana tai urheilijalla on lajeja useampana päivänä
  • Kilometrikorvauksen, mikäli seura ei osoita yhteiskuljetusta
  • Aikuisten SM-kisoissa maksetaan ruokaraha kilpailupäivältä.
  • Mikäli 16–22-sarjoissa urheilija ei saavuta 3 pisteen rajaa, mutta haluaa osallistua, maksaa seura osallistumismaksun, mutta muut mahdolliset kulut jäävät urheilijan vastuulle.

Ilmoittautuminen

Urheilija ilmoittaa lajinsa seuralle vähintään kaksi päivää ennen ilmoitusajan päättymistä. Seura muistuttaa urheilijoita ilmoittautumisesta noin kaksi viikkoa ennen ilmoitusajan päättymistä.

Majoitukset

Urheilutoimenjohtaja varaa majoitukset. Jos urheilija ei käytä seuran osoittamaa majoitusta, hänelle ei korvata muusta majoituksesta aiheutuvia kustannuksia.

Pm-kilpailut

Urheilutoimenjohtaja hoitaa maksut. Matkustuksen osalta seura kannustaa yhteiskuljetuksiini.

Muut kilpailut

Urheilija hoitaa itse ilmoittautumisensa, maksunsa sekä matkansa. Urheilijoita muistutetaan, että ilmoittautumismaksu pitää maksaa viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä, ei esim. kilpailupaikalla. Kyseessä ei ole osallistumismaksu.

Kilpaileminen ulkomailla

Mikäli urheilija kilpailee ulkomailla, tiedottaa hän kilpailun päivämäärän, paikkakunnan ja maan, täydellisen nimen sekä lajin ja tuloksen Tilastopajaan osoitteeseen juhani@tilastopaja.fi sekä kopion viestistä seuraan valmennuspäällikölle. Tällä varmistetaan mahdollisten ennätysten sekä aikuisten luokkatulosten huomioimisen virallisissa tuloksissa.

Kaikissa kilpailuissa urheilija maksaa itse jälki-ilmoittautumisen, mikäli hän myöhästyy sovituista aikamääreistä.

Aikuisten yu-klubi

Yleisurheiluklubi on aktiivisille aikuisyleisurheilijoille sekä niille, jotka ovat kiinnostuneet aloittamaan yleisurheilun. Vanhaa pohjaa yleisurheilusta ei tarvita, uuden oppimisen halu riittää. Yu-klubin tavoitteena on mahdollistaa monipuolinen kuntoilu yleisurheilun monipuolisessa maailmassa. Treeneissä opitaan käytännössä perusteet eri yleisurheilulajeista sekä lisäksi saadaan haastetta omaan harjoitteluun.

Yleisurheiluklubi koostuu ohjatusta ryhmästä sekä itsenäisesti harjoittelevien urheilijoiden ryhmästä. Ohjattu ryhmä on pikajuoksupainotteinen ja treenaa ympärivuotisesti kolme kertaa viikossa valmentajan johdolla. Halukkaille tehdään harjoitusohjelmat ja varmistetaan tekniikkavalmennus. Itsenäisesti harjoittelevien urheilijoiden ryhmästä löytyy monipuolisesti esimerkiksi eri heittolajien taitajia sekä juoksijoita.

Juoksuklubi
Juoksuklubi on tarkoitettu kaikille säännöllisesti kuntoilua harrastaville, jotka haluavat kehittää ammattitaitoisessa valmennuksessa omaa fyysistä kuntoaan sekä nauttia ryhmäliikunnan tuomasta yhteishengestä. Janan Juoksuklubi kokoontuu kahdesti viikossa keskiviikkoisin ja lauantaisin valmentajan johdolla yhteislenkille tai treenaamaan juoksua tukevia vaihtoehtoisia liikuntamuotoja vuodenajan mukaan.

Äijätreeni
Äijätreeni on ainoastaan miehille tarkoitettu kuntoliikuntaryhmä. Ryhmässä tutustutaan monipuolisesti eri lajeihin ja se on tarkoitettu kaiken tasoisille kuntoilijoille. Ryhmä toimii vertaisohjaaja-periaatteella. Ryhmä kokoontuu syksyllä ja keväällä yhteensä 20–25 kertaa Tervakoskella.

Kouluyhteistyötä tehdään säännöllisesti keväällä ennen kesäkauden alkua ja syksyllä koulujen yleisurheilukauden aikana. Kouluyhteistyöstä (esim. koulukierrokset) vastaavat urheilutoimenjohtaja ja yleisurheilujaoston puheenjohtaja/johtoryhmä.

Tavoitteet

  • lasten ja nuorten rekrytoiminen seuran toimintaan, harrastajamäärän lisääminen
  • lahjakkuuksien löytäminen seuran valmennustoimintaan, enemmän hyviä yleisurheilijoita
  • yleisurheilun tunnetuksi tekeminen ja perusopetus kaikille lapsille
  • seuran ja lajin tunnettavuuden kehittäminen
  • opettajien yleisurheilutaitojen kehittäminen
  • seuran yhteiskunnallisen vastuun osoittaminen

Kohteet

  • demotunnit/koulukierrokset ala- ja yläasteille kunnan kouluissa.
  • yleisurheilukoulutuksen järjestäminen opettajille.
  • iltapäiväkerhotoiminnan toteuttaminen kouluilla
  • koululaiskilpailujen toteuttaminen paikkakunnalla ja vastuu järjestelyissä

Koulu- ja päiväkotikierrokset
Keväällä tehdään esittelykierros kaikilla paikkakunnan kouluilla ja samalla markkinoidaan kesän yleisurheilukouluja. Kevätkierroksella voidaan käyttää myös edustusurheilijoita apuna.

Seuran sisäinen ohjaaja- ja valmentajakoulutus: Vuodessa pyritään järjestämään 1–2 seuran sisäistä koulutusta. Muutoin hyödynnetään SUL:n, ESLU:n ja SLU:n koulutuksia. Seuratoimijoita kannustetaan koulutukseen. Lisäksi valmentajien tukeminen urheilutoimenjohtajan ja puheenjohtajan toimesta. Esimerkiksi harjoitussuunnitelmien ja harjoitusten toteutuksen tutorointi ja opponointi.