Petri Satto, 55, heitti viime viikonloppuna (8.6.) 55-vuotiaiden Suomen ennätyksen painonheitossa Nastolassa. Satto heitti tuloksen 18,65 ja paransi entistä Suomen ennätystä kuusi senttiä. Edellinen Suomen ennätys oli Antti Örnin ja Olavi Koivukankaan nimissä. Kysyimme Janakkalan Janan yleisurheilua heittolajeissa edustavalta Satolta tunnelmia uudesta Suomen ennätyksestä ja samalla Satto valoitti myös urheilutaustaansa.
Miltä ennätysheitto tuntui?
Ennätysheitto tuntui helpolta ja samalla hyvältä, Satto kuvaa.
Miten valmistauduit kisaan?
Kisoihin valmistauduin ottamalla alkuviikosta pari kevyehköä punttitreeniä ja kerran kävin heittämässä isommalla heittopainolla muutaman heiton. Keskiviikona oltiin lähiomaisen hautajaisissa ja loppuviikon valmistautuminen meni erilaisten kakkulautasten parissa huonoilla yöunilla, Satto veistelee.
Millaisia ovat kesän kisasuunnitelmat?
Tänä vuonna kesän kisasuunnitelmat menevät enimmäkseen fiilispohjalta. Yksi kansainvälinen velvoite olisi Suomi-Viro heittomaaottelu heinäkuussa, johon valittiin heittäjät kansainvälisen tilaston perusteella, Satto kertoo.
Miten päädyit aikuisurheilun ja heittolajien pariin?
Olen heittänyt nuorempana kansallisella tasolla keihästä, ja heti alusta asti ilman valmennusta. Lopetin heittämisen vuonna 1996, mutta lähdin mukaan taas vuonna 2011 huomattuani, että veteraaniurheilussakin käydään SM-tason kilpailuja. Kaivoin keihään esiin 17 vuoden tauon jälkeen ja lähdin sitten kokeilemaan. Kokeilu tuotti hedelmää alkukankeudesta huolimatta, ja nyt ollaan oltu tällä tiellä jo 13 vuotta ja matka jatkuu.
Hienointa urheilussa?
Hienointa on itsensä kehittäminen ja rajojen tavoittelu. Henkilökohtaisesti EM- ja MM-kilpailut ovat varsinaisia herkkupaloja, joista nautin täysin rinnoin. Lisäksi yleisesti yhteisöllisyys ja uudet kaverit eripuolilta maailmaa sekä liikunta itsessään ovat hienoja asioita.
Aikuisyleisurheilussa kilpaillaan kansallisella tasolla 30-vuotiaista eteenpäin ja kansainvälisellä tasolla 35-vuotiaista eteenpäin viiden vuoden välein sijoittuvissa ikäluokissa ilman yläikärajaa. Kilpailuja järjestetään kansallisesti vuosittain SM-kisoihin asti ja kansainvälisesti kisaamaan pääsee sekä halli- että ulkokilpailuissa PM-, EM-, ja MM-kisoissa. Suomen aikuisurheiluliiton SAUL:in ja jäsenseurojen tarkoituksena on edistää kilpa- ja kuntourheilua, sekä liikuntaa koko elämänkaaren ajan ikärajoihin katsomatta.
Kuva: Aarto Nevala